Mensen met een stoornis of conditie – lichamelijk, zintuiglijk en-of geestelijk – die een normaal maatschappelijk functioneren belemmert en nadelige sociale gevolgen met zich meebrengt. In het bijzonder maakt de beperking het lastig om het voor dat individu normale levenspatroon volwaardig te kunnen vervullen. Cultuur kan de maatschappelijke deelname door mensen met een beperking vergroten of op een andere manier voor zingeving zorgen.
In juli 2016 heeft Nederland het VN-Verdrag rechten voor mensen met een handicap (verder: VN-Verdrag) geratificeerd. Het VN-Verdrag is van toepassing op: ‘alle soorten handicaps die mensen kunnen beperken in het meedoen in de samenleving. Het gaat zowel om lichamelijke als mentale (psychische en verstandelijke) beperkingen en chronische ziekten’.
KOM Gelderland (Kunst Ontmoeten Meedoen) is een samenwerkingsverband van negen culturele centra en twee provinciale partners. Ze werkt aan structurele, toegankelijke en professionele kunstparticipatie voor iedereen met een zorgachtergrond in Gelderland. Kunstbeleving en kunstbeoefening helpt mensen met psychosociale klachten zich beter in hun vel te voelen en weer een plek te vinden in het maatschappelijke leven. Kijk op de website voor inspirerende voorbeelden.
In de gemeente Nieuwegein (middelgroot) schrijven huisartsen kunstzinnige activiteiten voor aan mensen met psychosociale klachten onder de noemer ‘Kunst op recept’. De initiatiefnemers zijn De Roerdomp (Gezondheidscentrum), DE KOM (Kunstencentrum) en het LKCA (Kennisinstituut). De Roerdomp vertegenwoordigt de eerstelijnsgezondheidszorg en verwijzers, DE KOM is intermediair voor het culturele aanbod en het LKCA monitort de opbrengst en verzorgt zowel de landelijke uitrol als de communicatie. Lees verder in de publicatie van Cultuur Oost: Trends en ontwikkelingen in het cultuurbeleid van Gelderse gemeenten.