Maak je bouwwerk

Bouwstenen verzamelen

Met deze tool bouw je het cultuurbeleid op of verbouw je het huidige beleid. Je begint met visie. Als je de bouwstenen voor visie hebt verzameld, ga je naar doelgroepen, partners, beleidsterreinen en instrumenten. Al lezend verzamel je bouwstenen, die je herkent aan hun blauwe kleur. Als je op een bouwsteen klikt, klapt hij open. Vervolgens geef je aan of deze bouwsteen:

in je huidige beleid zit en je hem wilt behouden
ontwikkeld/toegevoegd moet worden
niet relevant is voor jouw gemeente

Als je een bouwsteen mist, kun je ons een mailtje sturen en wij maken hem voor je aan.

Voorbeelden en inspiratie

Bij veel bouwstenen zitten voorbeelden van gemeenten die deze bouwsteen in hun beleid hebben, met links naar artikelen, interviews en beleidsplannen. Bij elk voorbeeld staat of het gaat om een grote (>100.000 inwoners), middelgrote (30.000-100.000 inwoners) of kleine (<30.000 inwoners) gemeente. De bouwstenen zijn ‘neutraal’: ze laten zien wat er kan, niet wat moet, en zijn bedoeld om je te inspireren.

Gericht keuzes maken

Er worden meer bouwstenen genoemd dan je kunt kiezen voor je bouwwerk. Maak dus gericht keuzes. Je krijgt een melding wanneer het maximaal aantal bouwstenen is bereikt. Je kunt bouwstenen altijd weer verwijderen.’ Een vragenoverzicht kan je hierbij helpen.

Resultaat: mijn bouwwerk

De bouwstenen die je kiest, komen in jouw eigen bouwwerk. Het resultaat kun je als PDF opslaan. Het laat zien hoe je cultuurbeleid is opgebouwd en welke mogelijkheden je ziet voor verdere ontwikkeling. Dit kun je gebruiken als basis voor een gesprek en/of een (actualisatie van je) beleidsplan.

Aan de slag